Länktips för shoppingsugna

Köp ett riktigt glatt och praktiskt paraply som kan pigga upp dig när det är dåligt väder! Mängder av sorter finns hos finaparaplyer.se! Klicka här för att gå till paraplysortimentet!

Riktigt lyxiga och snofsiga paraplyer finner du hos designparaplyer.se! Klicka här: Lyxiga paraplyer!

Inledningen av Amerikanska Revolutionen och Frihetskriget

Amerikanska Revolutionen – det Amerikanska Frihetskriget inleds»

Amerikanska Revolutionen: Inledningen av Amerikanska Frihetskriget

När amerikanska revolutionen började 1775 så hade den brittiske generalmajoren Gage, som var överbefälhavare i Boston, elva bataljoner i Boston, en i New York och sex ytterliggare utspridda över kolonierna. Totalt endast 7 000 soldater för att försvara alla amerikanska kolonier i händelse av revolution eller yttre angrepp.

I februari tog en provinskongress över makten i Massachusetts, allmän upprorsstämning rådde och milismän övade överallt, amerikanska revolutionen kom ständigt närmare. Gage visste att strider och möjligtvis en revolution snart skulle utbryta och meddelade Storbritannien sitt önskemål om att få rejäla förstärkningar. Efter slutet på kriget med Frankrike hade det brittiska imperiet minskat antalet regementen världen över, och att rekrytera nya var sannerligen inte lätt. Dessutom var armén som organisation tämligen ineffektiv och officerarre saknade ofta formell utbildning vilket gjorde att den militära effektiviteten varierade mycket mellan olika enheter. Övningar förekom sällan i fredstid, och speciellt då inte i Boston, där Gage var omgiven av en fientlig och revolutionär landsbygd som inte direkt inbjöd till fältmanövrar. Hade britterna varit mer effektiva och kompetenta hade striderna i amerikanska revolutionens inledningsskede kunnat gå totalt annorlunda. Men, britternas kompetens, precis som de revolutionära styrkornas, ökade under amerikanska revolutionen och frihetskriget vartefter nya erfarenheter gjordes.

Amerikanska Revolutionen: De första striderna: Concord & Lexington

Stridigheterna i samband med att den amerikanska revolutionen inleddes vid Concord och Lexington. Den ovan nämnde generalmajor Gage försökta erövra de vapenförråd som fanns i Concord men möttes av arga och beväpnade kolonister.

Den 19:e april 1775, utspelade sig den amerikanska revolutionens första skärmytslingarna, vid Concord och Lexington. 700 brittiska soldater var på väg från Boston till Concord för att beslagta de ovan nämnda vapnen. De möttes utanför Lexington av ett mindre antal revolutionära milismän som varskotts om manövern av Paul Revere som under en legendarisk ritt spridde budskapet om britternas intentioner i bygden. Revere’s ritt och hans budskap mobiliserade de amerikanska revolutionärerna i området.

En bild av Paul Revere under hans legendariska ritt i början av amerikanska revolutionen.

En bild av Paul Revere under hans legendariska ritt i början av amerikanska revolutionen.

Det är oklart vilken sida som faktiskt avfyrade det första skottet vid Lexington som kom att bli amerikanska revolutionens första strid, men klart är att amerikanerna tvingades dra sig tillbaka och den brittiska styrkan fortsatte sin marsch mot Concord. När de väl anlände till staden fann de att de amerikanska revolutionärerna redan hade länsat vapenförrådet och gömt det som gick att gömma och förstört resten. Dessutom stötte en brittisk flankenhet på flera hundra amerikanska revolutionärer och tvingades dra sig tillbaka.

Amerikanska milismän tar skydd under striden vid Lexington i början av Amerikanska Revolutionen

Amerikanska milismän tar skydd under striden vid Lexington i början av Amerikanska Revolutionen

Marschen tillbaka mot Boston var en utmaning för britterna med ständiga bakhåll och eld från krypskyttar längs med vägen. De brittiska förlusterna uppgick till 273 man, medans den koloniala sidan drabbades av förluster på 95 man. Striderna vid Lexington och Concord var den gnista som behövdes för att ett större uppror mot britterna skulle inledas, vilket senare eskalerade till en regelrätt belägring av den brittiska garnisonen i Boston: den amerikanska revolutionen och det amerikanska frihetskriget var nu i full gång.

Den andra kontinentala kongressen möttes så småningom i Philadelphia under 1775 och beslöt att skapa en armé – den kom att kallas ”the Continental Army”. Som befälhavare av den nybildade armén utsågs George Washington.

Amerikanska Frihetskriget: De revolutionära, koloniala styrkorna anfaller

I juni 1775, kom frihetskriget närmare Boston då amerikanska revolutionära styrkor tog Breed’s Hill på en halvö mittemot Boston där de förskansade sig. Den 17:e juni inledde de brittiska styrkorna sitt anfall och landsteg på halvön. Genom det blodiga slaget vid Bunker Hill, det första regelrätta slaget under amerikanska frihetskriget, lyckades britterna driva bort rebellerna och Boston var återigen i ett tryggare läge men belägringen av staden fortskred. Britterna led dock oerhörda förluster, så slaget var en pyrrhusseger i ordets sanna bemärkelse. Dessutom utgjorde slaget en propagandavinst för rebellerna då förlusten skapade ett ökat stöd för den amerikanska revolutionen, frihetskriget och viljan att driva ut britterna ur landet.

Brittiska soldater marscherar mot Bunker Hill under eldgivning från kolonialstyrkor under ett av de första större slagen under amerikanska revolutionen.

Brittiska soldater marscherar mot Bunker Hill under eldgivning från kolonialstyrkor under ett av de första större slagen under amerikanska revolutionen.

Washington och de kontinentala styrkorna fick sedan kämpa hårt för att hålla britterna innestängda i Boston under både höst och vinter. Tack vare artilleripjäser som erövrats vid Fort Ticonderoga i New York lyckades Washington hålle britterna innestängda och belägringen fortskred. Britternas situation i Boston försämrades med tiden, såsom i fallet med många andra belägringar i historien och den 17:e mars 1776 tvingades de evakuera staden sjövägen och bege sig till Nova Scotia i Kanada. Rebellstyrkorna under George Washingtons kommando intog Boston.

Under tiden som belägringen av Boston pågick försökte amerikanska revolutionsstyrkor anfalla den brittiska provinsen Kanada, ett anfall som nästan lyckades. Brittiska styrkor i Quebec lyckades hålla staden och slå tillbaka anfallen och ledaren för de koloniala styrkorna, brigadgeneral Montgomery dog i striderna.

Den amerikanska revolutionen hade börjat tämligen bra för rebellsidan. För att fortsätta läsa om amerikanska revolutionen och frihetskriget, tryck här: Fortsättningen av Amerikanska Frihetskriget.

Comments are closed.