Länktips för shoppingsugna

Köp ett riktigt glatt och praktiskt paraply som kan pigga upp dig när det är dåligt väder! Mängder av sorter finns hos finaparaplyer.se! Klicka här för att gå till paraplysortimentet!

Riktigt lyxiga och snofsiga paraplyer finner du hos designparaplyer.se! Klicka här: Lyxiga paraplyer!

Abraham Lincoln – Politikern

1847 flyttar Abraham Lincoln till Washington D.C. med sin familj och han tillträder sin nya politiska post i kongressen den sjätte december. Han kom att bli ensam företrädare för Whigpartiet i Illinois i denna kongress. Redan 22:a december sticker Lincoln ut hakan då han presenterar resolutioner som ifrågasätter landets inställning till Mexiko och det pågående Mexikanska kriget, en politik som drivs av President Polk. Abraham Lincoln fortsätter på denna inslagna linje under 1848 och talar i representanthuset med ytterliggare ifrågasättande av Mexicopolitiken som fokus. Senare arbetar han aktivt för att få General Zachary Taylor vald till president, vilkens nominering till presidentkandidat Abe stödde. Abrahams kritik mot kriget minskade dock hans popularitet hemma i Illinois.

Abraham Lincoln har inte glömt hur han började sin politiska bana eller sin nuvarande proffession som advokat och försöker genomföra förändingar av Illinois preskribtionslagar via USAs högsta domstol, men misslyckas. Den 31:a mars 1849 lämnar Abraham Lincoln politiken för att flytta åter till Springfield, Illinois och återgå till advokatjobbet. Vistelsen i Springfield blir en tid av tragedi för familjen då den äldste sonen Edward, nu tre år gammal, dör efter ett par månaders sjukdom. Lincoln spenderar avsevärd tid med att resa inom det rättsområde (judicial circuit) han är verksam i, en aktivitet han också ägnade sig åt i omfattning år 1839, drygt tio år tidigare. Abraham Lincoln får ett mer och mer omfattande rykte om sig i området, och får ett smeknamn som advokat: ”Honest Abe” (Ärliga Abe, fritt översatt). Den 21:a december detta år, 1850 föds parets tredje son som får namnet William Wallace Lincoln. Abraham är dessutom lobbyist och bolagsadvokat för Illinois Central Railroad. Vartefter han vann segrar i rätten ökade hans popularitet såväl som hans kundkrets. Så småningom hade han klienter inom bank-, försäkrings- och tillverkningsbranscherna också.

Lincoln gjorde sig bland annat känd för en specifik insats som försvarsadvokat. Ett vittne för åklagarsidan hävdade att han kunde identifiera Lincolns klient med säkerhet eftersom det varit fullmåne och ljuset därmed gott. Abraham lyckades motbevisa detta med hjälp av en kalender som styrkte att det inte alls varit fullmåne utan tvärtom tämligen mörkt vid tillfället. Detta fick till följd att Abes klient frikändes.

1851-1853 blir en lugnare period för Abe ur ett politiskt perspektiv, däremot inte på familjefronten. Hans far dör 17:e januari 1851 och ytterliggare en son föds i april 1853, döpt till Thomas Lincoln.

Efter år av frånvaro från den politiska arenan engagerar sig Abraham Lincoln återigen i politiken för att motsätta sig den så kallade ”Kentucky-Nebraska Act”.  Lincoln väljs till den lagstiftande församligen i Illinois men avböjer platsen med förhoppningen om att istället väljas till senator, men lyckan faller honom inte bi och 1855 väljs istället en annan person till senator.

1856 arbetar Abraham Lincoln aktivt med att organisera och etablera det nybildade Republican Party of Illinois (Republikanska partiet i Illinois). Vid den första republikanska kongressen får Lincoln faktiskt 110 röster för att nomineras till vice president, vilket ger honom och hans namn ytterliggare ryktbarhet, inte bara i delstaten Illinois utan även på nationell nivå. Återigen jobbar han med presidentkampanjen, denna gång för den republikanska kandidaten vid namn Jonh C. Frémont.

Senatorsposten är fortfarande en klart lysande stjärna och ett mål för Abraham. Det är ett mål som kommer avsevärt närmare då Abraham Lincoln nomineras till republikanernas senator den 16:e juni 1858. Mot honom i valet står den demokratiske kandidaten Stephen A. Douglas. I kampen för senatorsposten håller Abraham sitt berömda tal kallat ”House Divided speech” i Springfield och deltar i ett flertal debatter och dueller (dock utan svärd) med motståndaren Stephen Douglas. Illinois väljer dock Douglas till slut, med en majoritet på 54 röster för Douglas mot 46 röster för Lincoln. Abraham fyller femtio under samma år som valet, 1859, och skriver en kort självbiografi.

Abraham Lincoln förstärker sitt rykte som slaverimotståndare den 6:e mars 1860 då han håller ett passionerat tal i New Haven, Connecticut. Vidare publiceras material under namnet ”Lincoln-Douglas Debates” som behandlar de debatter som skedde mellan dem i samband med senatorsvalet. Detta bidrar naturligtvis till att sprida Abraham Lincolns namn ännu mer.

För att fortsätta läsa om Lincoln, klicka på följande länk: Abraham Lincoln – Presidenten

Källor:
www.history.com/topics/abraham-lincoln
www.wikipedia.org
www.historyplace.com/lincoln
www.biography.com/people/abraham-lincoln-9382540

Comments are closed.