Länktips för shoppingsugna

Köp ett riktigt glatt och praktiskt paraply som kan pigga upp dig när det är dåligt väder! Mängder av sorter finns hos finaparaplyer.se! Klicka här för att gå till paraplysortimentet!

Riktigt lyxiga och snofsiga paraplyer finner du hos designparaplyer.se! Klicka här: Lyxiga paraplyer!

Abraham Lincoln – Presidenten

Om Abraham Lincoln kände sig nedslagen av förlusten i senatorsvalet så skulle den känslan tämligen snart omvandlas till glädje. Målet att bli senator tedde sig förmodligen ganska ointressant i jämförelse med vad som nu skedde. Abraham Lincoln nomineras till det republikanska partiets presidentkandidat den 18:e maj 1860. Hans motståndare är ovan nämnde Stpehen A. Douglas för demokraterna och en företrädare för södern, ”Southern Democratic Party”, John C. Breckinridge. Den korta självbiografin utökas under året till en längre version mer värdig det nya läget för Abe.

Lincoln blir president

Lincoln förlorade mot Douglas i valet till senaten, men besegrar både honom och Breckinredge i presidentvalet och den 6:e november 1860 står det klart att Abraham Lincoln vunnit och blir Förenta Staternas 16:e president. Dessutom den allra första republikanska presidenten. Lincoln får 180 av 303 elektorsröster och 40 procent av befolkningens röster. Ett valresultat som nog lämnar en del i övrigt att önska då stödet från elektorerna uppenbarligen var större än det från befolkningen. Valet av Lincoln som president får omfattande följder i form av att South Carolina lämnar unionen den 20:e december, tätt följt av Mississippi, Florida, Georgia, Louisiana, Texas och Alabama inom loppet av två månader. Amerikas Konfedererade Stater har fötts, delvis som en konsekvens av att Lincoln vann presidentvalet. (Ytterliggare information och detaljer om själva inbördeskriget kan du läsa om du trycker på någon av de följande länkarna: Amerikanska Inbördeskriget, Fakta; Amerikanska Inbördeskriget, Striderna. Men i denna text återgår vi nu till händelserna kring Abraham Lincolns person.)

Den kommande tiden blir en rejäl utmaning för Lincoln – hur skall han agera gentemot konfederationen? Beroende på hur han agerar kan flera delstater sälla sig till konfederationen eller till och med krig bryta ut.

Abraham Lincoln lämnar Springfield bakom sig den 11:e februari med destination Washinton D.C via tåg. Under resan varnas han angående ett möjligt mordförsök mot honom, men ingen incident inträffar. Väl i Washington så sker alla vedertagna ceremonier när Abe tillträder presidentämbetet den 4:e mars 1861. Med sin nya titel så håller President Abraham Lincoln sitt första tal.

Amerikanska Inbördeskriget bryter ut

Händelserna i USA eskalerar snabbt och på morgonen den 12:e april 1861 öppnar konfederationens kanoner eld mot det federala fortet Fort Sumter som ligger i Charlestons hamn i South Carolina, inbördeskriget har nu inletts. Konfederationen inledde beskjutningen då fortet vägrat kapitulera och ingen politisk lösning fanns i sikte: Lincoln tänkte inte ge upp  fortet som var federal egendom, utan försökte istället finna en lösning för hur det kunde provianteras och förstärkas. Efter krigsutbrottet agerar Lincoln fort och utfärdar en proklamation den 15:e där han ber om 75 000 frivilliga till miliserna och möten i kongressen för att hantera det uppstådda läget. Mycket på grund av proklamationen som kallar frivilliga till nordstaternas styrkor svänger opinionen över i flera delstater som tidigare varit tveksamma till konfederationen. Detta innebar att två dagar senare lämnar även Virginia unionen, följt av North Carolina, Arkansas och Tennessee inom ett fåtal veckor. Washington D.C. ligger nu farligt nära de fientliga staterna.

Abraham fortsätter agera mot södern, om än i sparsam form. Den 19:e april utfärdar han order om en sjöblockad mot samtliga hamnar i konfederationen samt att alla eventuella kapare som strider på sydsidan kommer att betraktas som pirater och behandlas därefter. Det senare var en motreaktion till Jefferson Davis inbjudan till “entreprenörer” att erhålla kaparbrev och på så sätt slåss för konfederationen till sjöss. Tanken med sjöbklockaden mot södern är att införsel av proviant och inte minst vapen skall stoppas så fort som möjligt.

Kriget eskalerar och det första riktiga slaget utspelas vid Bull Run / Manassas i norra Virginia den 21:a juli 1861 med en förlust för Lincolns federala styrkor som följd.

Resten av år 1861 ägnar Abraham Lincoln åt att tillsätta och avsätta officerare och få igång krigsmaskinen. En mer utmärkande lag skapas den 6:e augusti som ger frihet åt samtliga slavar som engageras i konfederationens krigsinsats.

Om du vill fortsätta läsa om Abraham Lincoln, klicka på följande länk: Abraham Lincoln – Kriget och mordet

Källor:
www.history.com/topics/abraham-lincoln
www.wikipedia.org
www.historyplace.com/lincoln
www.biography.com/people/abraham-lincoln-9382540
History of the civil war 1861-1865, 1999, James Ford Rhodes, Dover Publications Inc.

Comments are closed.