Länktips för shoppingsugna

Köp ett riktigt glatt och praktiskt paraply som kan pigga upp dig när det är dåligt väder! Mängder av sorter finns hos finaparaplyer.se! Klicka här för att gå till paraplysortimentet!

Riktigt lyxiga och snofsiga paraplyer finner du hos designparaplyer.se! Klicka här: Lyxiga paraplyer!

Abraham Lincoln – De tidiga åren

1637 anlände Samuel Lincoln, härstammande från Hingham, England till Hingham, Massachussetts. Samuel var farfar till Abraham Lincoln. 1778 fick Samuel en son, Thomas Lincoln. Thomas föddes i Virginia, men flyttade så småningom västerut med sin familj, till Kentucky. Vid den här tiden var Kentucky långt ifrån tryggt, och många bosättare fick slita hårt för sin överlevnad och dessutom försvara sig mot angrepp från indianer. Abrahams farfar Samuel förlorade så småningom den kampen, och dödades av indianer år 1786. Thomas överlevde dock och gifte sig med Nancy Hanks 1806, och paret fick sitt första barn, Sarah, åtta månader senare. Den 12 februari 1809 var det dags igen, och paret fick en son som de döpte till Abraham. Abraham föddes i en enkel stuga på ett rum i Hardin County, Kentucky.

Abraham Lincoln hann mer eller mindre precis börja skolan innan det var dags för familjen att flytta igen, denna gång slogs bopålarna ner i Indiana i slutet av år 1816. Tiden i Indiana var hård för familjen, och Abraham avled nästan efter att ha blivit sparkad i huvudet av en häst. Samma år, 1818, avlider Abrahams mor. Året efter gifter Abrahams far, Thomas, om sig. Bruden var en änka vid namn Sarah Bush Johnston och hade tre barn sedan sitt tidigare äktenskap, så Abrahams familj fick på så sätt tillökning.

Från och till under åren går Abraham Lincoln i skolan, men sällan mer än några månader i taget. Han börjar arbeta med jordbruk när han är i femtonårsåldern och kombinerar det med att gå i skolan i perioder. Abraham utbildar även sig själv när han kan och läser gärna böcker. Anledningen till bristen på kontinuitet i skolgången är helt enkelt att Abraham måste arbeta för att hjälpa familjen att klara försörjningen.

Familjen drabbas av ännu en tragedi 1828 då Abrahams äldre syster Sarah avlider i barnsäng. Abraham Lincoln klarar livhanken ännu en gång, när han blir utsatt för ett rånförsök på en resa mot New Orleans för att sälja jordbruksprodukter. Under sitt besök i New Orleans bevittnar Abraham Lincoln, som vid det här laget fått smeknamnet ”Abe”, en slavauktion.

Efter att ha bott i samma delstat i 14-15 år är det återigen dags för en flytt, denna gång till Illinois, strax utanför staden Decatur där familjen slog sig ner 1830. Abe håller sitt första politiska tal till förmån för förbättringar av fartygsleder i floden Sangamon, nära familjens bostad. Fadern flyttar igen året efter, men Abe stannar i Illinois, närmare bestämt i staden New Salem där han arbetar i byns lanthandel. Under året förbättrar Abraham Lincoln sina intellektuella färdigheter: han lär sig matematik, läser Shakespeare och Robert Burns och deltar i en lokal debattklubb.

Abraham Lincolns politiska karriär startar

Så börjar Abraham Lincolns politiska karriär på allvar då han i mars 1832 kandiderar till Illinois generalförsamlinig. Under samma år bryter krig ut, det så kallade ”Black Hawk War”, och Abraham låter sig värvas och blir kapten för det infanterikompani han tillhör. Så småningom upplöses förbandet, men Abraham Lincoln anmäler sig på nytt för tjänst, denna gång som menig. Han deltar i kriget i tre månader, men hamnar aldrig i strid. Valet han kandiderade för avgjordes på hösten samma år, närmare bestämt i augusti, men Abraham Lincoln förlorar och får därmed ingen plats i generalförsamlingen. Abes dåliga tur håller i sig, och lanthandeln där han arbetar går i konkurs, men Abraham Lincoln köper en annan lanthandel i staden tillsammans med sin kompanjon William Berry.

Redan 1833 är dock företagandet över för Abrahams del och hans lanthandel går omkull med omfattande personliga skulder som följd. Hans position i samhället börjar dock utvecklas och han blir utnämnd till postmästare i New Salem och senare samma år blir han utnämnd till ”Deputy County Surveyor” en form av besiktningsmannaämbete. Nästa år, 1834, får Abraham som 24-åring en plats i Illinois generalförsamling och den politiska karriären har officiellt inletts, nu inom whig-partiet. Redan nu börjar han visa sina negativa åsikter kring slaveriet som institution och ville inte acceptera att det spreds till de nya amerikanska territorierna i väst. Abraham Lincoln inleder sina juridikstudier samma år. Återigen möts Abraham av otur, 1835 avlider hans tidigare affärskompanjon och Abrahams personliga skulder ökar som resultat. Dessutom avlider föremålet för hans kärleksintressen, Ann Rutledge, i tyfusfeber vid den ringa åldern av 22 år.

Den politiska karriären går dock fortsatt bra och Abraham Lincoln återväljs till generalförsamligen 1836, nu som ledare för whigpartiet. Lincoln erhåller också sitt formella godkännande som jurist samt träffar en ny kärlek, Mary Owens, som han börjar uppvakta. Trots dessa framgångar är Abraham Lincoln rejält deprimerad när året lider mot sitt slut.

Nästa år bidrar Abraham Lincoln aktivt till att flytta delstatens huvudstad till Springfield och flyttar själv dit och blir delägare i en advokatfirma. Under sommaren friar han till Mary Owens, men får korgen och relationen upphör. Ett år senare, 1838, återväljs han för andra gången till generalförsamlingen.

1839 träffar Abraham Lincoln slutligen kvinnan han kommer att gifta sig med, Mary Todd, och hon accepterar hans frieri följande år, 1840, det år då han driver sitt första fall i delstatens högsta domstol. Återigen blir han återvald till generalförsamlingen.

Abraham Lincolns förlovning med Mary Todd blev dock inte långvarig, ty han bryter den på nyårsdagen 1841 efter bara några månaders förlovning. Han drabbas också återigen av depressioner. Trots detta tar han nya tag inom företagandets värld och bildar en ny advokatfirma tillsammans med Stephen T. Logan. Abraham Lincoln har ytterliggare kontakt med slaveriet under en resa med flodbåt till Kentucky där han stöter på tolv slavar som kedjats fast i varandra.

1842 blir ett dramatiskt år för Abe som förlovar sig på nytt med Mary Todd. Dessutom hinner han med att acceptera en duell mot en James Shields. Orsaken till duellen var ett gräl kring brev som publicerats, brev som gjorde sig lustiga över James Shields. Men duellen, som skulle skett med svärd, avstyrs lyckligtvis i september. Denna gång höll Abe fast vid förlovningen med Mary Todd, och bröllopet går av stapeln den fjärde november i Springfield. Abe försöker erhålla en nominering till den amerikanska kongressen för whigpartiets räkning, men detta första försök går inte vägen. Som plåster på såren får dock paret sitt första barn, en son som döps till Robert Todd Lincoln. Robert föddes den första augusti 1843. Abraham Lincolns politiska engagenmang fortsätter och han är aktiv i 1844 års presidentkampanj för Henry Clays räkning. Familjen Lincoln flyttar till ett hus i Springfield, Illinois. I december väljer Abraham att stå på egna ben och avslutar sitt samarbete med kompanjonen Stephen Logan för att starta egen advokatbyrå.

Abraham Lincoln erhåller nu sin nominering som whigkandidat till amerikanska kongressen och väljs in i representanthuset (U.S. House of Representatives) år 1846. Familjen får också ett tillskott i form av ytterliggare ett barn, sonen Edward Baker Lincoln.

Abe har nu gått från tämligen obildad deltidsarbetande bonde till framgångsrik advokat med egen byrå och ett starkt politiskt engagemang som tagit honom från mindre diskussioner om en flods farleder, via Illinois delstatsförsamling och vidare till det amerikanska representanthuset. Dessutom har han fru och två barn. En rejäl vänding jämfört med den skuldsatta perioden och försök inom lanthandlarbranschen.

För att fortsätta läsa om Lincoln, klicka här: Abraham Lincoln – Politikern

Källor:
www.history.com/topics/abraham-lincoln
www.wikipedia.org
www.historyplace.com/lincoln
www.biography.com/people/abraham-lincoln-9382540

 

Comments are closed.