Länktips för shoppingsugna

Köp ett riktigt glatt och praktiskt paraply som kan pigga upp dig när det är dåligt väder! Mängder av sorter finns hos finaparaplyer.se! Klicka här för att gå till paraplysortimentet!

Riktigt lyxiga och snofsiga paraplyer finner du hos designparaplyer.se! Klicka här: Lyxiga paraplyer!

Amerikanska Inbördeskriget – här hittar du fakta och orsaker, information om strider, slag och personer med mera

Mellan 1861-1865 rasade det amerikanska inbördeskriget där de norra staterna och de södra staterna drabbade samman. Den generella uppfattningen är att kriget handlade om sydstaternas användande av slavar, men det var betydligt mer komplicerat än så. Tryck här för att läsa om orsakerna till amerikanska inbördeskriget.

Federala ingenjörssoldater poserar för kameran

För nordstaterna var det amerikanska inbördeskriget en strid för att behålla unionen, de Förenta Staterna, intakt såväl som att avskaffa slaveriet. För södern var det amerikanska inbördeskriget ett försvarskrig för att bekämpa aggressionerna från norr och en kamp för den egna livsstilen. Tryck är för att läsa om striderna under amerikanska inbördeskriget.

Bröder ställdes mot bröder och mängder av människor dog av strider och sjukdomar. I det långa loppet kunde sydstaterna, konfederationen, inte stå emot nordstaternas större kapacitet i form av industriell produktion, förmögenhet och inte minst folkmängd. Trots att konfederationens generaler gång efter gång lyckades vinna slag i numerär underlägsenhet vände så småningom krigslyckan och södern tvingades ge upp sina krav på självständighet och kapitulera 1865 och det amerikanska inbördeskriget var slut.

En familj flyr från sitt hem med ägodelarna packade på en vagn.

Denna hemsida beskriver det amerikanska inbördeskrigets förlopp, dess orsaker, de stora slagen, personerna och teknologin. Dessutom förklaras en del av de motsättningar som ännu finns mellan de sydliga och nordliga staterna i USA.

Amerikanska Inbördeskriget – Terminologi

För att underlätta förståelsen för läsaren så vill jag klargöra lite terminologi inledningsvis.

”Nordstaterna”, ”Nord” och ”Unionen” har växelvis använts för att beskriva samma sak – de kvarvarande staterna som inte valde att lämna USA som ju trots all är en union av stater.

”Sydstaterna”, ”Syd”, ”Konfederationen”, ”Utbrytarstaterna” har använts växelvis för att beskriva samma sak – de stater som lämnade USA för att skapa ”Konfederationen” (The Confederacy, eller The Confederate States of America).

Comments are closed.